Dutch Design

Nederland kent een rijke geschiedenis op het gebied van internationaal erkend design. Tot de jaren '80 was Nederlands design vooral bekend op het gebied van de grafische vormgeving. In de jaren '60 wilde Nederland vooroplopen op het gebied van design. Om dat te bereiken investeerden overheids­bedrijven veel in ontwerpopdrachten. De overheid was van 1963 tot 1989 dan ook de grootste opdrachtgever van grafisch ontwerpers, ­architecten en kunstenaars.

Total Design

Affiches voor het Stedelijk Museum, de cijferpostzegels van de PTT, bewegwijzering op Schiphol, ...

 Grafische vormgeving Affiche door Wim Crouwel voor Stedelijk Museum Postzegel ontwerpen door grafisch ontwerper Wim CrouwelModerne bewegwijzering Schiphol met alleen tekst en pijlen. Dutch luchthaven Design

Bovenstaande afbeeldingen zijn verschillende voorbeelden van bekende ontwerpen van het ontwerpbureau Total Design. Het bureau werd in 1963 opgericht door grafisch ontwerper Wim Crouwel, industrieel ontwerper Friso Kramer en grafisch/ruimtelijk ontwerper Benno Wissing. De broers Paul en Dick Schwarz namen de leiding over de organisatie en financiën . Het was in die tijd -en is zelfs nu nog steeds- uniek dat een bureau multidisciplinair werd opgezet en dus zowel grafische als industriële ontwerpen realiseerde.

Eind tachtiger jaren begon de term Dutch Design in zwang te raken. De term werd vanaf de jaren negentig geassocieerd met een groep Nederlandse vormgevers die internationale erkenning hebben gekregen. Dutch Design is een ontwerpesthetiek die eigen is aan Nederlandse ontwerpers: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor.

Droog Design (1993) & Moooi (2001)

Droog is in 1993 opgericht door product designer Gijs Bakker en design historicus Renny Ramakers om het begrip Dutch Design verder te promoten. De oprichters selecteerden werk van jonge Nederlandse ontwerpers, welke zij presenteerden op de Salone del Mobile in Milaan. De presentatie werd "Droog" genoemd, vanwege de eenvoud en droge humor in de objecten.

Plastic beker met grote oren; Dutch Design Domoor (Dombo) Richard Hutten  Plafond Hanglamp bestaande uit 12 iconische melkflessen, gepositioneerd zoals vroeger in kratten gebruikelijk was.

De term Dutch Design werd vooral bekend door Marcel Wanders (1963), de bekroonde koning van het Dutch Design.
Marcel Wanders verraste in 1996 de designwereld door een stoel te ontwikkelen die volgens de macramé techniek is gerealiseerd.Porseleinen Eieren Vaas waarvan het ontwerp is ontstaan door een condoom te vullen met enkele eieren.

De Knotted Chair vormde in 1996 de doorbraak voor Wanders en is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York. De stoel is gemaakt van versterkt touw die, in samenwerking met de TU Delft, voor Droog Design is ontworpen.

In plaats van het sisaltouw gebruikte Wanders touw van het vezel-versterkte aramide. Door de stoel daarna in kunsthars te dompelen ontstaat een sterke en moderne stoel.

Internationaal gerenommeerde designbureaus en collectieven als Droog en Moooi hebben bijgedragen aan de groeiende prominentie van Dutch Design.

Succesvolle Productontwikkeling

 • Projecten van groot tot klein
 • Flexibel en onafhankelijk
 • Persoonlijke aandacht
 • Maximaal betrokken, tegen minimale kosten
 • Ondersteuning in elk ontwikkelingsstadium
 • Ervaring in verschillende branches
 • Concrete oplossingen
 • Van idee tot marktintroductie
 • Productie in Benelux of Azië
Opdrachtgevers:
 • 1
 • 2
 • 3