Prototype en Modellen

3D printen prototype modelOm een 3D productontwerp tastbaar te maken, worden in het proces van productontwikkeling regelmatig prototypen en modellen gemaakt. Afhankelijk in welke fase het ontwerp zich bevindt, worden er verschillende eisen aan het model gesteld.

De eerste modellen zijn meestal niet complete systemen en veel details zijn niet volledig ingebouwd. Maar omdat er een werkend model wordt gerealiseerd, krijgt de opdrachtgever een goed beeld van de werking en richting van een aangeboden oplossing.

In een later stadium kan de opdrachtgever of de eventuele eindgebruiker met een prototype echt een "gevoel" van het product krijgen. Het bewuste en onbewuste gebruik van het prototype geeft veel inzicht in de product-interactie. Gebruikers worden op deze manier actief betrokken bij de productontwikkeling. Eventuele onvolkomenheden kunnen dan in een vroeg stadium worden opgemerkt.

Voordat er productiemiddelen worden gerealiseerd, meestal een kostbare investering, wordt er altijd een prototype gemaakt.  Het prototype benaderd het uiteindelijk product zo goed mogelijk. De juiste methode wordt gekozen, afhankelijk van de eisen, wensen en kosten van het model.

 • Maakt een idee tastbaar
 • Ervaring met verschillende technieken
 • Geschikt voor product presentaties
 • Testen product functionaliteit

Schets modellen

spuugmodelIn de beginfase van het productontwikkelingsproces wordt er veel gebruik gemaakt van spuugmodellen, bijvoorbeeld van hout, schuim of karton. Spuugmodellen oftewel houtje-touwtje modellen zijn goed inzetbaar om een eerste indruk te geven, zoals bij de eerste gedachtewisseling over bruikbaarheid en kwaliteit van een oplossing.

Vorm modellen

CNC gefreesde polyurethaan mal voor prototypenVoor vormontwikkeling zijn speciale, lichtgewicht hardschuim polyurethaan platen en blokken beschikbaar. Afhankelijk van de toepassing wordt de juiste hardheid gekozen. Met de lichtere variant kan met handgereedschap, zoals een rasp of decoupeerzaag, eenvoudig een vorm gesculpeerd worden.

De zwaardere variant is meer geschikt om een nauwkeurig model te realiseren met een frees- of draaibank. Bijvoorbeeld een vorm-model dat als gietmal kan worden gebruikt of als contravorm bij het proces van vacuümvormen.

Rapid Prototyping

Er is een breed scala aan verschillende rapid prototyping technieken beschikbaar, waaronder SLS, SLA en FDM.
DutchMen beschikt in-house over een FDM printer om snel rapid modellen te kunnen realiseren.

additive manufacturing 3d printer Ultimaker

 • Maakt een idee tastbaar
 • Ervaring met verschillende technieken
 • Geschikt voor product presentaties
 • Testen productfunctionaliteit

Conventionele technieken

CAD/CAM

CAD staat voor Computer-Aided Design en CAM voor Computer-Aided Manufacturing, oftwel computer systemen worden gebruikt voor het ontwerpen en vervaardigen van producten.
In het begin werd voornamelijk de besturing van conventionele technieken geautomatiseerd, Computer Numerical Control of kortweg CNC. Nu is het mogelijk een scala van apparatuur aan te sturen.

Draaien

Draaien is een verspaningstechniek, waarbij het product ronddraait tegen een beitel, welke een snijbeweging uitvoert en materiaal verwijderd.
Er zijn draaibanken voor hout- of metaalbewerking en in verschillende afmetingen, afhankelijk van de grootte van het werkstuk. Houtdraaien gebeurt nog veel handmatig (de beitel wordt met de hand in de juiste stand gezet) en vergt dus echt vakmanschap.

draaien en frezen van producten en onderdelen

Frezen

Frezen is een verspanende bewerking waarbij met gebruik van een roterend gereedschap, de frees, materiaal wordt verwijderd. In tegenstelling tot het draaien beweegt het werkstuk dus niet.
Met name in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie wordt een freesbank gebruikt voor fabricage van producten in enkel- of kleine series.

 • Maakt een idee tastbaar
 • Ervaring met verschillende technieken
 • Geschikt voor product presentaties
 • Testen productfunctionaliteit

Vacuümvormen

Via deze techniek worden kunststof platen verwerkt tot halffabricaten of eindproducten.
De meest gangbare manier is single-sheet vacuümvormen. Een kunststof plaat wordt verwarmd tot in het plastisch gebied, waarna deze door een vacuüm over een matrijs of mal getrokken wordt. Na afkoeling behoudt het kunststof de vorm van de mal.

Zetten

Zetten is een vormgevingstechniek binnen de metaal- en kunststofbewerking. Hierbij gaat geen materiaal verloren, maar wordt plaatmateriaal omgezet naar een driedimensionale vorm. Zetten wordt uitgevoerd door middel van het langzaam en precies buigen van het plaatmateriaal. Hierbij wordt vaak een handmatige zetbank gebruikt, maar bij dikker materiaal wordt een mechanische zetbank ingezet.

kleine serie productie zetten van metalen en aluminium prototypen

Op het gebied van Prototypen en Modellen kunt u rekenen op de expertise van DutchMen: van 3D Ontwerp naar Tastbaar Product. 

Opdrachtgevers:
 • 1
 • 2
 • 3